Flytningar

Flytningar

Flytningar förekommer normalt hos alla kvinnor i alla åldrar. Det är kroppens skydd mot infektioner. Om flytningarna är missfärgade, luktar illa och du får hög feber eller får ont magen eller tror att du blivit smittad av någon könssjukdom ska du vända dig till din gynekolog eller vårdcentral.

Det är normalt att ha flytningar. Flytningens mängd varierar för alla och kan öka vid ägglossning eller före mens.

Det är speciella körtlar i livmoderhalskanalen som producerar den vätska som vi kallar flytningar. Flytningarna varierar i mängd, lukt och smak hos alla kvinnor. De har en surhetsgrad som minskar risken för angrepp av bakterier och svamp.

Sex
Slidan kan också bli extra våt vid sexuell upphetsning. Det kallas lubrikation och innebär att slidans väggar fuktas. Det är inte detsamma som flytning utan en speciell sorts vätska.

Flytning vid graviditet
Graviditeten påverkar surhetsgraden i slemhinnan i slidan. Många får ökade flytningar under graviditeten. En vit, tunn flytning som inte luktar illa är helt normalt, även om den ökar i mängd. För en del kvinnor ökar flytningarna med antalet graviditetsveckor.

När flytningen är tecken på sjukdom
Symtom
* Om flytningen ökar ovanligt mycket, luktar illa och/eller ändrar färg kan det vara ett tecken på infektion i slidan. Det gäller vare sig du är gravid eller inte.
* Du känner svullnad, har klåda och/eller en brännande känsla.
* Besvärlig klåda tillsammans med en vit, luktlös och grynig flytning kan vara tecken på en svampinfektion. Men man kan även ha svamp utan att det kliar.
* Är flytningen grön eller grå och lite skummig kan du ha slidkatarr.

Förebyggande
* Använd aldrig tampong och helst inte trosskydd vid flytning. De kan gynna tillväxten av bakterier och orsaka infektion.
* Tvätta inte underlivet mer än en gång per dygn.
* Tvätta inte med tvål utan skölj bara med vatten, men aldrig upp i slidan.
* Försök att lufta underlivet. Välj gärna bomullsunderkläder.

Vänd dig till din gynekologmottagning eller en vårdcentral:

* Om du får missfärgad eller illaluktande flytning och hög feber. Detta är ett tecken på bakterieinfektion.
* Om du får ont i magen samtidigt med flytning.
* Om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom.
* Om du behandlat dig för en svampinfektion och inte blivit bättre på tre dagar eller helt bra på sju dagar.
* Vid svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår.
* Vid flytning hos män, pojkar eller småflickor.
* Om du är osäker.

Svampinfektion botar du enkelt med slidpiller eller slidkräm som du kan köpa receptfritt på apoteket. Om du tidigare blivit behandlad för en sådan och känner igen symtomen kan du själv bota infektionen med receptfria läkemedel, piller eller gelé. Din barnmorska kan skriva ut den åt dig.

Källa: Vårdguiden