Förstoppning

Förstoppning (Trög mage)

Förstoppning är när du tömmer tarmen färre än två gånger i veckan och om du har besvär med att avföringen är hård och svår att få fram. Om du även har andra symtom som blod eller slem i avföringen, ont i magen eller varit trög i magen länge bör du kontakta vårdcentral.
Förstoppning är något som de flesta människor drabbas av av till. Många kvinnor får förstoppning under senare delen av menstruationen. När man blir äldre är det vanligt att man får en ”trög mage” och förstoppning.

Vanliga orsaker till förstoppning
* maten du äter innehåller för lite fibrer
* du dricker för lite
* du rör dig för lite
* oro och stress
* ändrade matvanor
* miljöombyte
* vissa läkemedel som till exempel järntabletter.
Om man inte behandlar förstoppning kan det efter en längre tid bildas fickor på tarmen. Förstoppning kan också innebära att du får hemorrojder och analsprickor. Det kan leda till en ond cirkel: det gör ont att gå på toaletten, även om man för tillfället kan. Och det i sin tur medför återigen förstoppning.

Symtom
Tecknen på förstoppning är ofta:
* du har avföring mer sällan än två gånger i veckan
* avföringen är för hård
* det är svårt eller gör ont att gå på toaletten.
Förstoppning är för det mesta ofarlig, men kan vara symtom på sjukdom. Om dina avföringsvanor ändras utan att det finns någon särskild anledning till att du blir förstoppad är det viktigt att kontakta läkare.
Om du vanligen är förstoppad och får extra mycket besvär kan du tala med en sjuksköterska om råd.

Förstoppning och graviditet
Kvinnor får ibland förstoppning i samband med graviditet. Följ råden nedan.

Förebyggande/Egenvård
* Ät mer fibrer. Fibrerna gör att tarmen får arbeta mer och tarminnehållet får en smidigare konsistens. Fibrer ger också en jämnare blodsockernivå, påverkar blodfetterna gynnsamt och bidrar till att skydda mot cancer i tjocktarmen.
* Drick mycket.
* Motionera. Välj en motionsform som passar dig. Det räcker med en halvtimmes promenad om dagen.
* Försök ha regelbundna toalettvanor. Ta god tid på dig.
* Du kan också pröva laxermedel. Rådgör med läkare eller personalen på apoteket om vilken typ du ska använda och hur du gör det.

Sök vård
Du bör snarast ta kontakt med din vårdcentral om du är förstoppad och samtidigt har något av följande symtom:
* viktminskning
* blod eller slem i avföringen
* avföringsvanorna ändrar sig utan anledning
* kraftig smärta i magen
* vid långvarig förstoppning.

Undersökning
Om du vill tala med en läkare är det viktigt att du beskriver dina besvär för honom eller henne och berättar om till exempel dina mat- och toalettvanor. Ibland kan det räcka för att man ska hitta orsaken till förstoppningen.
Om det behövs vidare utredning får du lämna blodprov och undersöka tjocktarmen. Förutom röntgen finns olika undersökningsmetoder.

Koloskopiundersökning
Vid en koloskopiundersökning undersöker läkaren tjocktarmen. Ett böjligt rör förs in i ändtarmen. Med hjälp av det kan läkaren se hela tjocktarmen och ta vävnadsprover.

Rektoskopi
Rektoskopi innebär att läkaren undersöker nedre delen av ändtarmen. Ett rör förs in i ändtarmen. Med hjälp av det kan läkaren se slemhinnorna i ändtarmen och eventuellt ta prover.
De här undersökningarna sker oftast utan att du behöver bli sövd. Du kan få smärtstillande eller avslappnande medel om du behöver.

Behandling
I de flesta fall försvinner din förstoppning om du följer råden under Förebyggande/Egenvård.

Läkemedel
Det finns flera olika typer av receptfria laxermedel. De som hjälper snabbast är de som stimulerar tarmen till tömning och mjukar upp avföringen som sitter som en propp i ändtarmsöppningen. Andra laxermedel fungerar på andra sätt. Diskutera med din läkare eller apotekspersonalen vilket som passar dig bäst.

Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-29